Foto’s van van Rijn in Teylers Museum 

Licht speelt een essentiële rol in de foto’s van Frederique van Rijn. Ze heeft een voorliefde voor plekken met een zichtbare geschiedenis. Een locatie die zich bij uitstek leent voor het vastleggen van subtiele lichtval en historie is Teylers Museum. Daar fotografeerde ze recent het interieur.

De expositie van die opnamen tijdens het Kunstlijnweekend wordt een bijzondere ervaring. Foto’s van het gebouw hangen in het gebouw zelf. Ze tonen verstilde momentopnamen van de museumruimten. Inmiddels is tijd voorbijgegaan en zijn licht, kleur en schaduw weer veranderd. En ze blijven veranderen, iedere seconde opnieuw.

Verstilling, vergankelijkheid en verval zijn terugkerende thema’s in het werk van Masselink-Van Rijn. Ze heeft een scherp oog voor de tand des tijds. Daarbij weet ze de effecten van eerlijk daglicht tot het uiterste te benutten. De poëtische, vaak weemoedige atmosfeer van een plek wordt zonder kunstgrepen in beeld gebracht. De beschouwer hoeft slechts te beschouwen. Dat is voldoende om onderdeel te worden van Masselinks kleine tijdcapsules.

Als autodidact ontwikkelde Frederique Masselink-van Rijn (1982) zich op pragmatische wijze tot fotograaf. Landschappen in het buitenland – Groot-Brittannië, de Molukken, Indonesië, de Spaanse Pyreneeën – inspireerden haar tot fotografische experimenten en genereerden de verfijning van haar techniek. Sinds 2004 exposeert ze haar foto’s. In 2010 vond de eerste solotentoonstelling plaats in Amsterdam. Ze nam deel aan Art Amsterdam bij Galerie Tanya Rumpff, tevens initiatiefnemer van de expositie in Teylers.