de Zwarte Panter

 

De geschilderde fantasiefiguren en verfspetters die Lucebert na zijn dood achterliet in ateliers in Bergen en Jávea (naast Benidorm) zijn in de collages van Frederique van Rijn ogenschijnlijk voorgoed naar buiten getrokken. Languit liggen ze op een heuvel in het Bergense duinlandschap, of ze lopen op lange stelten over een modderig veld naast een kudde paarden.

De dichter en kunstenaar Lucebert (1924-1994) is nog steeds voelbaar en zichtbaar aanwezig in zijn woonhuis/atelier dat sinds zijn overlijden in 1992 onveranderd is gebleven. Het inspireerde haar tot het maken van collages van landschapsfoto’s van de omgeving van Bergen gecombineerd met foto’s van details in het huis en atelier: détails uit etsplaten, schilderingen op muren, penseelstreken, maar ook objecten (bijvoorbeeld zijn doosje pijptabak) of beeldelementen uit zijn schilderijen. In deze serie gaan haar foto’s van Luceberts leefomgeving een soms surrealistische dialoog aan met de stoffelijke getuigen van zijn leven en werk.

In 2016 woonde fotografe Frederique van Rijn (1982) een half jaar in twee atelierswoningen van dichter en schilder Lucebert .  Voor de titels van de werken vroeg ze schrijver Remco Campert, haar opa en goede vriend van Lucebert, dichtregels uit het oeuvre van de dichter uit te kiezen.

Het was behoorlijk intimiderend om in Luceberts stoel te gaan zitten”, zegt ze. „Dat ontzag, daar moet je doorheen voordat je zelf iets kan maken. Dat lukte mij niet. Daarom heb ik een eerbetoon gemaakt.”

Een selectie uit de serie wordt tentoongesteld bij galerie de Zwarte Panter

Opening op 10 Maart om 16.00-21.00

Van 10 maart tm 22 april

 

Galerie De Zwarte Panter

Hoogstraat 70-72-74

2000 Antwerpen

Tel.: (03) 233 13 45

Fax: (03) 231 38 12

www.dezwartepanter.com